Hjelp i og utenfor hjemmet

  • Barnekoordinator, koordinator og individuell plan (IP)

    Hvis du har behov for langvarige og koordinerte helse- og omsorgstjenester, har du rett til å få utarbeidet en individuell plan og få en koordinator. En koordinator er en person som hjelper med å samordne dine tjenester, og  hjelper deg med å lage en individuell plan om du ønsker det.

    Individuell plan (IP) er et dokument som hjelper deg å sette langsiktige mål for hvordan du skal mestre hverdagen. Planen gir oversikt over ditt behov for offentlige tjenester, hva du selv er ansvarlig for og hva det offentlige hjelpeapparatet er ansvarlig for. Det er ditt mål som er utgangspunktet for den individuelle planen. Det er derfor viktig at du deltar aktivt i å lage planen.
    En individuell plan skal sikre at tjenestene du mottar blir samordnet og individuelt tilpasset

    Du har rett til å få en koordinator selv om du ikke ønsker å lage en individuell plan.

    Les mer om koordinator og individuell plan

    Barnekoordinator

  • Avlastning

    Avlastning gis til foreldre med særlig tyngende omsorgsoppgaver for barn med ulike funksjonshemminger eller kroniske sykdommer. 

    I saksbehandlingen gjøres det en individuell vurdering. Kommunen ser på blant annet hvor mange timer du yter omsorg, om arbeidet er mer fysisk eller psykisk belastende for foreldrene og om omsorgen innebærer avbrudd i nattesøvnen. Barnets alder og hva som kan forventes av barn på tilsvarende alder er også med i vurderingen. 

    Tilbudet gis enten som avlastning utenfor institusjon eller som avlastning i institusjon. 

    Les mer om avlastning

  • BPA

    Brukerstyrt personlig assistent (BPA) er et tilbud til deg som har sterkt nedsatt funksjonsevne og er helt avhengig av hjelp for å greie dagliglivets gjøremål.

  • Hjemmesykepleie

    Hjemmesykepleie er et tilbud til personer som er avhengig av helsehjelp i hverdagen for å kunne klare å bo hjemme.

  • Hjelpemiddel

    Hvis barnet ditt har varig behov for hjelpemidler, er det vanligvis fysioterapeut eller ergoterapeut som søker om dette til Nav hjelpemiddelsentral.  

    Kommunalt hjelpemiddellager har hjelpemidler som er til kortvarig utlån. De skal også kontaktes om det er hjelpemidler på varig utlån som trenger reparasjon. 

  • Boligtilrettelegging

    Hvis barnet ditt trenger tilrettelegging av boligen, kan dere kontakte kommunens ergoterapeut. De formidler kontakt til husbanken og søker om boligtilrettelegginger (for eksempel rampe, heis, takheis) til NAV hjelpemiddelsentral. 

TIlrettelegging i barnehage

  • Spesialpedagogisk hjelp

    Uavhengig av om barnet ditt går i barnehage eller ikke, kan det ha rett til spesialpedagogisk hjelp hvis det har særlige utfordringer.  

    Pedagogisk psykologisk tjeneste (PPT) utreder og gir en anbefaling om barns behov for spesialpedagogisk hjelp og spesialundervisning.

    Hvis dere ønsker spesialpedagogisk hjelp til barnet deres, tar dere og barnehagen kontakt med PPT. De vil ta en vurdering av barnets behov og gi råd om hva slags tilbud det bør få.  Barnehage kan ikke henvise barnet til PPT uten foreldres samtykke.  

    Les mer om PPT og spesialpedagogisk hjelp

  • SFO 5.-7. trinn

    Elever i 5.-7. trinn med særlig behov kan få plass på SFO. 

  • Transport

    Om skyss er nødvendig for at barnet skal kunne motta spesialpedagogisk hjelp, har barnet rett til skyss. Barnet har også rett til nødvendig reisefølge og tilsyn.

NAV-stønader

Fritid