Hjelp i og utenfor hjemmet
- Barnekoordinator, koordinator og individuell plan (IP)
Hvis du har behov for langvarige og koordinerte helse- og omsorgstjenester, har du rett til å få utarbeidet en individuell plan og få en koordinator. En koordinator er en person som hjelper med å samordne dine tjenester, og hjelper deg med å lage en individuell plan om du ønsker det.
Individuell plan (IP) er et dokument som hjelper deg å sette langsiktige mål for hvordan du skal mestre hverdagen. Planen gir oversikt over ditt behov for offentlige tjenester, hva du selv er ansvarlig for og hva det offentlige hjelpeapparatet er ansvarlig for. Det er ditt mål som er utgangspunktet for den individuelle planen. Det er derfor viktig at du deltar aktivt i å lage planen.
En individuell plan skal sikre at tjenestene du mottar blir samordnet og individuelt tilpassetDu har rett til å få en koordinator selv om du ikke ønsker å lage en individuell plan.
- Opplæring og veiledning til foreldre og søsken
Til personer med særlig tyngende omsorgsarbeid skal kommunen tilby nødvendig pårørendestøtte blant annet i form av opplæring og veiledning.
- Avlastning
Avlastning gis til foreldre med særlig tyngende omsorgsoppgaver for barn med ulike funksjonshemminger eller kroniske sykdommer.
I saksbehandlingen gjøres det en individuell vurdering. Kommunen ser på blant annet hvor mange timer du yter omsorg, om arbeidet er mer fysisk eller psykisk belastende for foreldrene og om omsorgen innebærer avbrudd i nattesøvnen. Barnets alder og hva som kan forventes av barn på tilsvarende alder er også med i vurderingen.
Tilbudet gis enten som avlastning utenfor institusjon eller som avlastning i institusjon.
- BPA
Brukerstyrt personlig assistent (BPA) er et tilbud til deg som har sterkt nedsatt funksjonsevne og er helt avhengig av hjelp for å greie dagliglivets gjøremål.
- Hjemmesykepleie
Hjemmesykepleie er et tilbud til personer som er avhengig av helsehjelp i hverdagen for å kunne klare å bo hjemme.
- Hjelpemiddel
Hvis barnet ditt har varig behov for hjelpemidler, er det vanligvis fysioterapeut eller ergoterapeut som søker om dette til Nav hjelpemiddelsentral.
Kommunalt hjelpemiddellager har hjelpemidler som er til kortvarig utlån. De skal også kontaktes om det er hjelpemidler på varig utlån som trenger reparasjon.
- Omsorgsstønad
Omsorgsstønad er en stønad til omsorgspersoner for barn eller voksen med nedsatt funksjonsevne som har store pleiebehov.
- Boligtilrettelegging
Hvis barnet ditt trenger tilrettelegging av boligen, kan dere kontakte kommunens ergoterapeut. De formidler kontakt til husbanken og søker om boligtilrettelegginger (for eksempel rampe, heis, takheis) til NAV hjelpemiddelsentral.
TIlrettelegging i barnehage
- Spesialpedagogisk hjelp
Uavhengig av om barnet ditt går i barnehage eller ikke, kan det ha rett til spesialpedagogisk hjelp hvis det har særlige utfordringer.
Pedagogisk psykologisk tjeneste (PPT) utreder og gir en anbefaling om barns behov for spesialpedagogisk hjelp og spesialundervisning.
Hvis dere ønsker spesialpedagogisk hjelp til barnet deres, tar dere og barnehagen kontakt med PPT. De vil ta en vurdering av barnets behov og gi råd om hva slags tilbud det bør få. Barnehage kan ikke henvise barnet til PPT uten foreldres samtykke.
- Tilrettelegging for barn med nedsatt funksjonsevne
Barn med spesielle behov kan trenge ekstra oppfølging. Kommunen gjør en individuell vurdering av barnets behov, og tilbyr hjelp ut fra hvilke tilbud de har.
- SFO 5.-7. trinn
Elever i 5.-7. trinn med særlig behov kan få plass på SFO.
- Transport
Om skyss er nødvendig for at barnet skal kunne motta spesialpedagogisk hjelp, har barnet rett til skyss. Barnet har også rett til nødvendig reisefølge og tilsyn.
NAV-stønader
- Hjelpestønad
Hvis barnet på grunn av varig sykdom, skade eller lyte har behov for særskilt tilsyn og pleie kan man søke om hjelpestønad.
- Grunnstønad
Hvis dere har høyere utgifter knyttet til for eksempel slitasje på klær, sengetøy, spesialdietter, transport kan dere søke om å få dekket deler av merutgiftene.
- Pleiepenger
Pleiepenger kan være noe for deg som må være borte fra jobb fordi du skal være sammen med et barn som er blitt syk, eller som er under utredning for sykdom og trenger din omsorg og pleie hele tiden.
- Rett til ekstra omsorgsdager ved barns sykdom
Alle arbeidstakere med barn under 12 år har rett på omsorgsdager inntil 10 dager per år. Hvis barnet deres er kronisk syk eller funksjonshemmet kan dere få utvidet antall dager, inntil 10 dager ekstra til hver forelder. Hvis dere får innvilget ekstra omsorgsdager, gjelder dette ut året barnet fyller 18 år.
Les mer om ekstra omsorgsdager og finn søknadskjema på nav.no
- Opplæringspenger
Du kan få opplæringspenger hvis du må være borte fra jobb mens du deltar i nødvendig opplæring fordi barnet ditt har en funksjonshemning eller langvarig sykdom.
- Bil og spesialutstyr
Om søknad til støtte til bil, tilpasning av bil og spesialutstyr til bruk i bil pga funksjonsnedsettelse
Fritid
- Ledsagerbevis
Ledsagerbevis er en ordning som gir personer med nedsatt funksjonsevne mulighet for å ta med seg en ledsager uten ekstra kostnad på offentlige kultur- og fritidsarrangement og på transportmidler der ordningen aksepteres.
- Parkeringsbevis
Er du bilfører eller passasjer og har særlige problemer med å bevege deg over lange strekninger, kan du søke om parkeringstillatelse for forflytningshemmede. Parkeringskortet er personlig, og skal ikke brukes av noen andre enn den som har fått det.
Les mer om parkeringsbevis for forflytningshemmede
Les mer om parkeringstillatelse på Norges Handikapforbunds nettside.